Deel dit artikel

Het is zover: je hebt dan eindelijk besloten om te gaan stoppen met roken. Een hele goede keus. We weten echter allemaal dat het geen gemakkelijk proces is wat je doorgaat wanneer je probeert af te kicken. Indien je het tot het bittere eind wilt volhouden, is het verstandig om maatregelingen te treffen. Tegenwoordig zijn er een hoop medicijnen op de markt die beweren een wondermiddel te zijn wanneer je wilt stoppen met roken. Maar waar moet je nu eigenlijk precies op letten wanneer je zo’n medicijn aan wilt schaffen? Natuurlijk kun je altijd bij je huisarts terecht wanneer je vragen hebt over je gezondheid en het stoppen met roken. Echter zijn zulke medicijnen ook bij de apotheek en drogist te verkrijgen zonder recept. Daarom leggen we je graag uit wat deze pillen nu precies doen en waar je op moet letten.

Medicijnen die de nicotine vervangen

Eigenlijk kunnen we zulk soort medicijnen opdelen in twee verschillende soorten: het soort dat dienstdoet als nicotinevervanger en het soort dat poogt de ontwenningsverschijnselen aan te pakken. De meeste pillen en tabletten zullen proberen om je drang naar nicotine uit te schakelen waardoor het gemakkelijker wordt om het stoppen vol te houden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen voor een pleister, voor kauwgoms, voor tabletten of voor bijvoorbeeld een mondspray. Genoeg keus dus er is altijd wel iets bij wat je fijn vindt. Wanneer je van plan bent om van dit soort producten gebruik te maken dan is het belangrijk dat je altijd de voorgeschreven dosering op de verpakking aanhoudt. Deze medicijnen zijn erg in trek bij mensen die proberen te stoppen met roken omdat ze relatief weinig bijwerkingen hebben en vooral goed werken bij mensen die meer dan 15 sigaretten per dag rookten. Hoewel reclames waarschijnlijk anders doen lijken, zit er geen groot verschil tussen de verschillende varianten. Laat je in de apotheek of drogist altijd voldoende informeren over het gebruik van het medicijn.

Medicijnen die ontwenningsverschijnselen aanpakken

Een ander type medicijn dat verkrijgbaar is, probeert de ontwenningsverschijnselen aan te pakken die je behoorlijk wat last kunnen bezorgen wanneer je wilt stoppen met roken. Over het algemeen zijn er drie verschillende soorten te onderscheiden. Ten eerste is er Nortriptyline. Dit helpt vooral bij het bestrijden van stemmingswisselingen en depressieve gevoelens. Mocht je last hebben van hartproblemen? Dan wordt het niet aangeraden om van Nortriptyline gebruik te maken. Een tweede veelvoorkomende variant is Varenicline. De werking hiervan is vrij algemeen waardoor het door iedere stopper gebruikt kan worden. Dit medicijn mag je echter niet combineren met een nicotine vervangend middel zoals hierboven beschreven. Bupropion kan ook door vrijwel alle mensen die willen stoppen met roken gebruikt worden, behalve door zwangere vrouwen, mensen die last hebben van leverstoornissen, eetstoornissen of epilepsie. Zoals eerder aanbevolen, raden we je altijd aan om bij twijfel te overleggen met je huisarts en apotheker. Bijvoorbeeld wanneer je nog andere medicijnen ernaast slikt en niet zeker bent of dat wel goed samengaat.

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *