Deel dit artikel

Fotografie Pedro Ribeiro Simões

Roken is één van de grootste oorzaken van gezondheidsproblemen in Nederland. Gigantisch veel onderzoeken hebben reeds aangetoond dat roken gigantisch slecht voor het lichaam is. Een sigaret heeft een vreselijk slechte invloed op bijvoorbeeld hart, longen en bloedvaten. Ook gaat je huid er geel en rimpelig uitzien als je langdurig rookt.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer regels in het leven geroepen door de overheid met betrekking tot roken. Het is momenteel bijvoorbeeld verboden om bij bepaalde openbare gelegenheden te roken. Dergelijke regels worden vanuit de overheid opgesteld met maar één doel; zo min mogelijk mensen in aanraking laten komen met sigaretten. Als een persoon bij jou in de buurt rookt, ben je (onbewust) de gehele tijd aan het mee roken. Maar, wat is meeroken en is dit ook schadelijk voor jou? Op deze pagina geven we jou meer informatie hierover.

Meeroken leidt tot 25% tot 30% meer kans op een hartaanval

Een andere benaming voor meeroken is ook wel passief roken. Simpel gezegd betekent dit dat je bloot wordt gesteld aan de schadelijke stoffen doordat mensen in jouw omgeving een sigaret roken. In één sigaret zitten meer dan 70 kankerverwekkende stoffen. Deze stoffen zijn voor een ieder ongezond, dus ook voor de mensen die de sigarettenrook (onbewust) inademen.

Bij het meeroken heeft een persoon ook veel meer kans op specifieke ziekten. Uit onderzoek is gebleken dat als je met iemand samenwoont die rookt, de kans op bijvoorbeeld hartziekten explosief stijgt. Het desbetreffende onderzoek heeft aangetoond dat je 25% tot 30% meer kans op een hartaanval hebt als je met iemand samenwoont die rookt. Dergelijke percentages geven duidelijk aan het meeroken een ernstig probleem is.

Het lastige van meeroken is dat dit compleet onbewust gaat. Als jij in een kroeg staat, was het goed mogelijk dat mensen in die kroeg rookten. Terwijl jij gezellig met vrienden stond te praten, haalde je adem. De aanwezige sigarettenrook in de kroeg kwam daardoor ook met jouw longen in aanmerking. Dat is uiteraard een alles behalve wenselijke situatie.

Overheidsregels tegen het meeroken van een sigaret/sigaar

Bij de overheid is de ernst van het mee rokers probleem duidelijk geworden. Mede daardoor heeft de overheid meerdere regels/wetten opgesteld met betrekking tot het roken van een sigaret/sigaar. Tegenwoordig is het in veel openbare ruimtes verboden om te roken. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een kroeg en een voetbalstadion. Dergelijke regels zijn door de overheid in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat steeds minder mensen onbewust meeroken.

Als minder mensen meeroken, komen ook minder mensen in aanraking met de schadelijke stoffen. Dat is uiteindelijk positief voor de volksgezondheid en bespaart ook gigantisch veel geld voor de overheid.

Doordat de ernst van het probleem bij de overheid onder ogen is gekomen, zijn er meerdere initiatieven voor gestart om minder mensen in aanraking te laten komen met sigarettenrook.

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *