Deel dit artikel

Er zijn niet veel rokers die gestart zijn met roken na de leeftijd van achttien jaar. In feite is de meerderheid van de rokers met deze gewoonte gestart op een jonge leeftijd.

Op zo’n jonge leeftijd, hoef je niet na te denken over de gezondheidsrisico’s van het roken en je beseft niet hoe verslavend roken kan zijn. Als tiener denk je waarschijnlijk dat je een paar keer een sigaretje kan roken en er dan mee te stoppen.

Echter, de realiteit is dat het niet lang duurt voor mensen verslaafd geraken aan de nicotine in sigaretten. Binnen een korte periode van tijd, kunnen jongeren dezelfde drang en ontwenningsverschijnselen ervaren als een volwassene, maar ook roken ze vaker en meer sigaretten.

Er zijn diverse redenen waarom kinderen of tieners beginnen met roken.

Druk van vrienden speelt een belangrijke rol. Veel kinderen beginnen met roken omdat hun vrienden het hebben geprobeerd of zelf roken.

Kinderen kunnen ook starten met roken als ze opgegroeid zijn in een omgeving waar hun ouders, grootouders en oudere broers en zussen roken.

Andere kinderen beginnen met roken om rebels en opstandig te zijn tegen hun ouders of mensen met gezag.

Sommige kinderen kunnen ook beginnen te roken als ze een laag zelfbeeld hebben. Roken kan ze helpen om erbij te horen en nieuwe vrienden te maken. Als ze roken, dan zullen ze door de anderen worden aanvaard.

Sommige kinderen zeggen dat ze roken om ouder te lijken, vooral als ze worden omringd door jonge volwassenen die roken.

Een aantal kinderen wilde enkel experimenteren met roken omdat ze nieuwsgierig waren. Omdat het verboden is te roken tot de leeftijd van zestien of zelfs achttien in sommige landen, kinderen roken omwille van de kick die ze ervaren als ze weten dat het verboden is.

Wat ook de reden is dat een tiener begint te roken, is het duidelijk dat het niet uitmaakt hoe vaak je ze probeert te vertellen dat roken slecht voor ze is, een groot aantal van hen gaan het toch proberen.

Op die leeftijd hebben tieners meer kans om beïnvloed te worden door wat hun vrienden doe, in plaats van te doen wat hun ouders zouden willen dat ze doen.

Sommige tieners beginnen met roken omdat hun favoriete filmster of popster rookt. Ze kunnen denken als ze net als hun favoriete idool roken, ze meer uitstraling en succes zullen hebben zoals hun idool.

De manier waarop sommige tabaksproducenten reclame voor hun sigarettenmerken maakt heeft ook een grote invloed op jongeren. Sommige advertenties geven de indruk dat roken is leuk is. Je kan er nieuwe vrienden door maken of er aantrekkelijk en sexy uit te zien!

Tabaksreclame wordt in sommige landen verboden en tabaksproducenten zijn steeds beperkt in het maken van reclame. In sommige landen is het niet toegestaan ​​om te adverteren op televisie, radio, in tijdschriften of kranten of op bussen of treinen, etc.

Feit is echter dat meer dan 50% van de rokers willen dat ze er vandaag nog mee kunnen stoppen.

Daarom moet het duidelijk zijn dat de meeste mensen roken omdat ze verslaafd zijn aan nicotine. Voor hen is een enorme wilskracht,  steun van familie en vrienden of medische hulp nodig om te stoppen met roken.

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *