Deel dit artikel

Welke bijwerkingen kan je ervaren als je stopt met roken?

Wanneer je denkt aan bijwerkingen, het eerste die in je op komt zijn dingen zoals braken, maagproblemen, slaperigheid, duizeligheid en andere lichamelijke klachten die geassocieerd worden met het nemen van bepaalde geneesmiddelen. Stoppen met roken is niet inspirerend als je denkt aan al deze nare bijwerkingen, maar er zijn zeker bijwerkingen als je stopt met roken, maar ze zijn niet allemaal slecht.

Het roken van sigaretten is een ernstige verslaving die controle heeft over je gedachten, emoties, gedrag en levensstijl, en waar deskundigen het erover eens is dat stoppen met roken moeilijker is dan afkicken van een heroïneverslaving. Als je geïnformeerd wordt over de bijwerkingen tijdens het stoppen met roken, kan je jezelf hierop voorbereiden, zodat je minder kans hebt om af te haken. Niet iedereen ervaart bijwerkingen wanneer ze stoppen met roken, sommigen hebben enkel last van milde ontwenningsverschijnselen, maar het is beter voorbereid te zijn op het ergste, zodat je niet afgeschrikt wordt door de bijwerkingen.

Wat doet dopamine?

Het verlangen naar een sigaret is de meest voorkomende bijwerking die je ervaart tijdens het stoppen met roken. Niet alleen is je lichaam verslaafd aan nicotine, maar je geest en emoties zijn dat ook. Wanneer je een sigaret rookt, zorgt nicotine ervoor dat er dopamine vrijkomt, die ervoor zorgt dat je plezier ervaart. Daarom kan je zo genieten van een sigaret en doet het de stress  verminderen. Als je stopt met roken zal je waarschijnlijk prikkelbaar en gestrest rondlopen , want je lichaam ervaart niet langer die positieve prikkel die door  dopamine vrijkwam als je een sigaret opstak. Dit zorgt nog meer voor een drang naar een sigaret, tenzij je een goede methode weet om de drang te bestrijden.

Gewichtstoename als bijwerking

Een andere veel voorkomende bijwerking van stoppen met roken is gewichtstoename. Na enkele dagen komt het reukvermogen terug net als je smaak. Eten ruikt en smaakt beter en het eten wordt nog aangenamer. Je lichaam ervaart niet langer het plezier van roken, dan bestaat de kans dat je je gelukt zoekt in voedsel. Nadat je klaar bent met eten, dan heb je zin in een sigaren; eten zal tijdelijk de drang naar een sigaret wegnemen, maar te veel eten is de oorzaak van gewichtstoename en niemand wil graag aankomen!

Milder, meer tijdelijke bijwerkingen die je kan ervaren zijn hoofdpijn tijdens de eerste dagen nadat je bent gestopt, rusteloosheid, milde angst of depressie, en slaapproblemen.

Het denken aan leuke dingen na het stoppen met roken zijn een bron van inspiratie om vol te houden. Zo kan je heel wat geld besparen als je niet langer sigaretten hoeft te kopen. Berekend op jaarbasis, als je een pakje sigaretten per dag rookt, bespaar je meer dan 2500 euro na het stoppen! Je zal genieten van een betere gezondheid, gemakkelijker ademen, beter uithoudingsvermogen hebben, er jonger uitzien en een drastische vermindering van het risico op een hartaanval, verschillende vormen van kanker en beroerte.

Dus nu ben je een beetje meer geïnformeerd. Je kent de voordelen van stoppen met roken, maar het kennen van de voordelen is zelden genoeg om te stoppen. Lees het artikel 4 stappen om te stoppen met roken als je meer tips wil bij het stoppen met roken.

Hoe omgaan met de bijwerkingen? (Engelstalige video)

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *