Deel dit artikel

Er zijn veel risico’s die verbonden zijn aan het roken. Longkanker, longemfyseem en hart-en vaatziekten vormen de grootste risico’s bij rokers. Er zijn nog heel wat andere risico’s die gelinkt zijn aan het roken, maar deze worden zelden vermeld in de media.

1,3 miljoen mensen sterven jaarlijks aan longkanker!

Longkanker

Longkanker is een ziekte de het meest voorkomt bij rokers en die ze moeten vrezen. Rokers hebben 20 keer meer kans om te sterven aan longkanker dan niet-rokers. Jaarlijks sterven er 1,3 miljoen mensen ten gevolge van roken.

Longemfyseem

Longemfyseem is een ontsteking in de longen waarbij de longblaasjes langzaam stuk gaan,. De longen zijn niet langer in staat om voldoende lucht in het lichaam te brengen. Het is een onomkeerbare toestand. Roken is de belangrijkste oorzaak van longemfyseem. Om en bij de 90 procent van alle gevallen van longemfyseem worden door roken veroorzaakt.

Astma

Bij astma is er sprake van een ontsteking van de luchtwegen dit zorgt dat de luchtwegen van astmapatiënten prikkelbaarder zijn dan normaal. Tabaksrook verhoogt de kans op het krijgen van astma, en is ook een belangrijke oorzaak bij het sterven ten gevolge van astma.

Verslaving

Nicotine is zeer verslavend. Na het inademen van nicotine duur het slechts tien seconden voor dit de hersenen bereikt. Gezondheidsdeskundigen zeggen dat het moeilijker is om van nicotine af te kicken dan van heroïne.

Tandvleesaandoeningen

Rokers zijn zeer gevoelig voor tandvleesaandoeningen. De rook interfereert met de rol van het speeksel in het verwijderen van bacteriën uit de mond. De hitte van een sigaret is slecht voor het tandvlees. Dit is in aanvulling op vlekken op de tanden en de mond, slechte adem en droge mond die rokers ervaren.

Mondkanker

Kankerverwekkende stoffen in tabaksrook kunnen een aanleiding zijn tot een kwaadaardig gezwel in de mond. Roken van sigaretten is bij 80 tot 90 procent de oorzaak van mondkanker.

Maagzweren

Het risico op een maagzweer is bij rokers aanzienlijk hoger dan bij niet-rokers. Niet alleen genezen ze minder snel als bij niet-rokers, ze maken ook veel meer kans om terug te komen bij rokers.

Chronische darmziekten

Roken gaat gepaard met een verhoogd risico op darmziektes, waaronder de ziekte van Crohn.

Keelkanker

Roken is maar liefst goed voor 80 procent van keelkanker gevallen. Dit komt omdat de kankerverwekkende stoffen worden opgevangen door de slijmvliezen in de keel.

Beschadiging van de huid

Tabaksrook veroorzaakt gele vlekken op de handen en het gezicht.

Hartziektes

Met één trekje van een sigaret, begint het hart binnen een minuut sneller te kloppen. Bloedvaten vernauwen, de bloeddruk verhoogd, waardoor de druk op het hart stijgt. Zelfs jonge rokers zijn gevoelig voor de vroege signalen van hart-en vaatziekten.

Beroerte

Een beroerte is een medische aandoening, waarbij de doorbloeding van de hersenen verstoord raakt. Dit is de derde grootste oorzaak van roken. Elk jaar sterven er wereldwijd 700.000 mensen ten gevolge van een beroerte. Rokers hebben 250 procent meer kans op een beroerte dan niet-rokers.

Psoriasis.

Dit is een minder bekend risico die gelinkt wordt aan roken. Psoriasis is een huidaandoening met schilfers, roodheid en jeuk op verschillende plaatsen op de huid. Rokers hebben twee keer zoveel kans om psoriasis te ontwikkelen.

Veroudering van de huid.

Roken zorgt vaak voor rimpels en leerachtige huid , als gevolg van een verminderde bloedstroom in de huid. Ook bij jonge mensen komt veroudering van de huid voor.

Blindheid.

Rokers hebben vijftig procent meer kans op staar (cataract), wat weer kan leiden tot blindheid.

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *