Deel dit artikel

Rook je tijdens de zwangerschap? Roken tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor jouw gezondheid en dat van de baby. Het is niet alleen belangrijk om te stoppen met roken voor de gezondheid van jezelf, maar wat nog belangrijker is de gezondheid van jouw ongeboren kind. Sigarettenrook bevat meer dan 2.000 chemische stoffen die potentieel schadelijk kunnen zijn voor de foetus. Nicotine en koolmonoxide in sigaretten zijn de grootste boosdoeners.

Hoe kan roken schadelijk zijn voor mijn ongeboren kind?

Roken verhoogt de kans voor een laag geboortegewicht bij de baby. Een studie in 2004 wees aan dat bij 11,9 procent van de rokende moeders een laag geboortegewicht werd vastgesteld. Het is bekend wanneer je al een geruime tijd rookt, dat dit de groei van de foetus vertraagt. Hoe vaker een zwangere moeder rookt, hoe groter de kans op een laag geboortegewicht. Roken kan ook de kans op vroeggeboorte verhogen.

Als je doorgaat met roken en een gezonde baby op de wereld brengt, is de kans hoger op astma, luchtweginfecties, en zelfs wiegendood.

Is het nog niet te laat voor mij om te stoppen met roken als ik zwanger ben?

Hoewel het beter is om te stoppen met roken voordat je zwanger wordt, is het niet te laat om te stoppen met roken terwijl je al zwanger bent. Dit vermindert ook de kans op een laag geboortegewicht of een vroeg geboren baby. Een recente studie toonde aan dat vrouwen die stoppen met roken tijdens het eerste kwartaal van hun zwangerschap minder kans hebben op vroeggeboorte.

Hoe kan ik het best stoppen met roken tijdens de zwangerschap?

Omdat er een grotere drang is bij zwangere vrouwen om te stoppen met roken is het niet aan te raden om dit “cold turkey” te doen. Er is slechts 5 procent kans om te stoppen met roken op eigen wil, zonder hulp. Dus ga op zoek naar methode die jou daarbij kan helpen.

Ook wordt aanbevolen te stoppen met roken zonder medicijnen. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die onveilig kunnen zijn voor zwangere vrouwen. Het is aangeraden om op een natuurlijke wijze te stoppen met roken. Ga op zoek naar iets die kan helpen bij het stoppen met roken.

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *