Deel dit artikel

Onderzoek heeft aangetoond dat roken en beschadiging van de huid steeds hand in hand gaan, en dat de hoeveelheid sigaretten die je rookt een directe invloed kunnen hebben op je huid. Roken kan er voor zorgen dat je huid sneller veroudert, en veroudering is iets waar veel mensen zorgen over maken . Als je jou niet druk maakt met wat roken kan doen met je longen en hart, denk dan eens na als je eenmaal weet wat roken kan doen met je huid.

Beschouw dit teken van vroegtijdige veroudering zoals rimpels in de vroege jaren ’30 bij rokers kan worden verwacht, en verscheidene studies die rond dit gebied hebben aangetoond dat de huid beschadigd door roken heeft de neiging om ouder worden in vergelijking met de huid van niet-rokers. Wanneer je als roker geld besteed aan anti-rimpel crèmes, weet dan dat stoppen met roken een veel beter alternatief is.

Wat is een rokersgezicht (smoker’s face)?

Terwijl er een verband is tussen roken en huidaandoeningen die oorspronkelijk in 1856 werden vastgesteld, was het slechts in 1965 dat de term “rokersgezicht” ontstond, en dit werd als vastgesteld tijdens een studie die werd uitgevoerd door Ippen met Duitse vrouwen. Het gezicht van een roker wordt volgens deze studie gekenmerkt door een bleke, gerimpelde en grijze huid.

Roken heeft een grote invloed op de huid over het hele lichaam:
Vaak werd er in het verleden gekeken naar wat roken met de huid op het gezicht deed, er was weinig geweten over het effect die roken heeft op de huid. In een recente studie is er echter gebleken dat roken de huid aantast doorheen het ganse lichaam. Er wordt verondersteld dat roken kan zorgen tot een verlies van de glans en vitaliteit van de huid, waardoor het er levenloos uitziet; het kan leiden tot verkleuring van de huid; het kan leiden tot snellere verlies van elasticiteit; en het kan leiden tot diepere rimpels.

Hoe zit het met meeroken?

Net als passief roken een negatief effect kan hebben op je longen en hart, geldt ook hetzelfde als het gaat om beschadiging van de huid als gevolg van het meeroken. Studies waarbij barmannen, serveersters en casino werknemers werden blootgesteld aan meeroken gedurende een ruime tijd, werden er tekenen van vroegtijdige veroudering vastgesteld.

Hier is wat er gebeurt:
Roken heeft invloed op je huid in meer dan één opzicht, en hieronder vind je wat het kan doen.

  • Beperkte opname van vitamine C, een antioxidant die een cruciale rol speelt in de gezondheid van de huid.
  • Verminderd waarde van vitamine A, een belangrijke micronutriënten die de huid beschermt tegen schade.
  • Breekt collageen af, waardoor elasticiteit van de huid.
  • Beperkt de doorstroming van het bloed door de haarvaten, het voorkomt voldoende toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de huid.
  • Zelfs het draaien van het gezicht tijdens het roken kan leiden tot de verschijning van fijne lijntjes en rimpels op de lange termijn.

Zoals je ziet kan je rookgewoonte een directe invloed hebben op hoe jong je huid er uitziet, en als je bezorgt over de beschadiging van je huid, dan is het raadzaam om nu te stoppen met roken. Immers, kunnen de effecten van roken op de huid alleen worden teruggedraaid in een vroege stadia, en dat wanneer je geluk hebt.

Roken en veroudering YouTube video

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *