Deel dit artikel

Roken hindert je niet enkel bij het sporten, maar er werd ook ontdekt dat sporten daadwerkelijk kan helpen om te stoppen met roken. Hieronder lees je welk effect roken kan hebben bij sporten.

Hoe roken het sporten beïnvloed

koolmonoxide
Zuurstof is essentieel voor de spieren zeker als je wil gaan sporten. Hoe meer je sport, hoe sneller de zuurstof opgeraakt. Sigaretten bevatten koolmonoxide die de hoeveelheid zuurstof in het lichaam verminderen, omdat het de zuurstof aan de hemoglobine bindt in rode bloedcellen.

Slecht bloed
De chemische stoffen in tabak, zoals nicotine en koolmonoxide kunnen je bloedcellen beschadigen. Ze kunnen atherosclerose (aderverkalking) veroorzaken en versnellen, een aandoening van de slagaderwand. Dit beperkt de doorstroming van zuurstofrijk bloed naar je organen en andere delen van het lichaam, dit maakt het sporten moeilijker.

Effect op de longen
Roken vermindert longcapaciteit, omdat de hoeveelheid zuurstof die de bloedbaan bereikt daalt, wat resulteert in minder zuurstof in het bloed. Roken is in feite de grootste oorzaak van de chronische obstructieve longziekte (COPD) – een term voor een aantal aandoeningen zoals longemfyseem en chronische bronchitis. De chemicaliën in tabak beschadigen de luchtwegen en longen, dit leidt tot de ontwikkeling van deze chronische aandoening.

Vermindert de ademhaling
Roken kan letterlijk je ademhaling wegnemen binnen enkele seconden . Het zorgt voor een weerstand in je luchtwegen. Het kan ook leiden tot een chronische zwelling van de slijmvliezen in de luchtwegen. Teer in sigarettenrook zorgt ook voor weerstand in je luchtwegen omdat het de longen bedekt, dit vermindert de elasticiteit van de longblaasjes en resulteert in een lagere zuurstofopname.

Hoe sporten kan helpen bij het stoppen met roken

Afleiding
Sporten is een grote afleiding voor de dagelijkse ergernissen waar je mee rondloopt. Sporten terwijl je probeert te stoppen met roken kan de zin naar een sigaret verkleinen.

Leer je lichaam kennen
Sporten terwijl je nog steeds rookt kan je laten zien hoezeer de gewoonte jou heeft beïnvloed. Als je minder sigaretten gaat roken zal je zien dat je conditie erop zal verbeteren. Dit kan een grote stimulans zijn om definitief te stoppen met roken.

Ontstressen
Niet alleen het stoppen met roken is een stressvolle onderneming, maar dingen die je kunt doen, maar het betekent dat je eigenlijk het verwijderen van een van uw methoden voor het omgaan met stress. Studies hebben aangetoond dat mensen vaker roken wanneer ze gestrest zijn. Sporten maakt endorfines vrij die bijdragen tot het verminderen van de stress niveaus.

Stop de gewichtstoename
Sigaretten worden gezien als een eetlustremmer, mensen komen vaak wat kilootjes bij na het stoppen met roken. Door voldoende te sporten kan je een halt toe roepen aan de gewichtstoename.

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *