Deel dit artikel

Welke ontwenningsverschijnselen kun je verwachten wanneer je stopt met roken?

In Nederland zijn een hoop mensen verslaafd aan roken. Verslaafd inderdaad, want gemakkelijk komen deze mensen niet van hun gewoonte af. Toch zijn er jaarlijks vele mensen die besluiten een poging te wagen om hun gezondheid en conditie eens flink te verbeteren. Wanneer je echter probeert af te komen van zo’n heftige verslaving, dan is het niet vreemd als er zo nu en dan wat ontwenningsverschijnselen de kop op steken. Zaak is het om hierop voorbereid te zijn en te weten hoe je met deze verschijnselen om moet gaan. Het zou immers jammer zijn als je er daardoor het bijltje bij neer moet gooien. We zetten de vier meest voorkomende graag voor je op een rij.

Een constant gevoel van angst

Een veelvoorkomend probleem onder mensen die besluiten te stoppen met roken, is het ervaren van gevoelens van angst. Hoewel een groot gedeelte van de stoppers aangegeven zich soms angstig te voelen, komt het ook regelmatig voor dat mensen last krijgen van stemmingswisselingen en rusteloosheid. Belangrijk is het om je te beseffen dat het helemaal niet raar is dat je deze gevoelens ervaart. Je lichaam is namelijk als het ware in opstand omdat het gewend is dagelijks een flinke stoot nicotine binnen te krijgen. Wanneer het plotseling dit stofje niet meer binnenkrijgt, is het lichaam van streek en komt het als het ware in protest. Met angstgevoelens tot gevolg. Gelukkig blijkt dat hoe beter je op de hoogte bent van deze ontwenningsverschijnselen en hoe meer je deze accepteert, hoe beter je ertegen kunt.

Problemen met je concentratie

Eerder gaven we al aan dat je je rusteloos kan voelen wanneer je stopt met roken. Dat gevoel van rusteloosheid heeft nog een vervelende bijwerking, namelijk het verminderen van je concentratievermogen. Je zult merken dat je snel bent afgeleid en dat je gedachten meer dan eens per dag afdwalen naar sigaretten. Zaak is het om in dit geval niet boos te worden op jezelf. Besef je dat dit erbij hoort en dat het na een tijdje wel weer over zal gaan. Probeer ook om je gedachten om te zetten en ze ergens anders op te focussen. Bijvoorbeeld iets waar je blij van wordt of op het trotse gevoel dat je zult hebben wanneer je inderdaad een tijdje gestopt bent.

Hongergevoelens

Wanneer we het hebben over de ontwenningsverschijnselen van roken kunnen we het welbekende hongergevoel natuurlijk niet vergeten. Aangezien roken een verslaving is waar veel mensen zich om de zoveel tijd aan toe moeten geven, ben je er gedurende de dag behoorlijk wat tijd mee kwijt. Wanneer je dus besluit te stoppen met roken, houd je opeens nogal wat tijd over. Veel mensen hebben dan de neiging om een substituut te zoeken voor het roken. Negen van de tien keer kom je dan bij eten uit. Wanneer je een sigaret mist, kan het namelijk erg verleidelijk zijn om snoep of ander ongezond voedsel in je mond te steken. Dit is de reden dat zoveel mensen aankomen wanneer ze proberen te stoppen met roken. Gelukkig kun je dit hongergevoel eenvoudig te slim af zijn door een tijdje niets in huis te halen waardoor je in de verleiding kunt komen of door afleiding te zoeken.

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *