Deel dit artikel

Als je moeite hebt om te stoppen met roken en het lukt je maar steeds niet om er vanaf te geraken, dan raak je hierdoor gefrustreerd. Hoewel naar schatting 70 procent van de rokers wil stoppen, lijkt dit toch een hele uitdaging te zijn. Dat is waar een beetje hulp wonderen kan verrichten en het combineren van meerdere methodes kan de kracht van beide stimuleren. Volgens wetenschappelijke onderzoeken kunnen nicotine vervangende therapieën, zoals de nicotinepleister helpen bij het stoppen met roken, vooral in combinatie met begeleiding en ondersteuning.

De nicotinepleister is één van de nicotine vervangende middelen die voor rokers beschikbaar zijn om af te kicken. De pleister werkt door het vrijgeven van een afgemeten dosis van nicotine in de huid, waardoor de drang naar nicotine afneemt en de afkickverschijnselen milder worden tijdens het stoppen met roken. Onderzoek heeft uitgewezen dat de nicotine patch helpt bij het stoppen met roken.

Wat is een nicotinepleister?

Er zijn twee soorten nicotinepleisters:

16 uren pleisters (per dag) worden aangeraden bij lichte tot matige rokers. Ze hebben minder kans last van bijwerkingen, maar niet helpen met ’s ochtends sigaret onbedwingbare trek. Omdat ze niet ’s nachts worden gedragen, bloed nicotine niveaus zijn zeer laag door de volgende ochtend.

24 uren pleisters zorgen voor een meer constante dosis nicotine om de drang naar een sigaret tegen te houden, maar de kans op bijwerkingen is hoger.

De juiste manier om de nicotinepleister te gebruiken

Nicotinepleisters worden geleverd in verschillende groottes. Grotere pleisters geven een hogere dosis nicotine af. Breng de pleister in de ochtend aan op een proper, droog en relatief haarloos lichaamsdeel tussen de hals en de taille – de bovenarm of de borst. Breng de pleister elke dag aan op een andere plaats om de kans op huidirritatie te verminderen.

Zodra je een nicotinepleister aanbrengt is het continu werkzaam. Het duurt ongeveer drie uur voor de nicotinepleister in het bloedstroom terecht komt. Omdat de nicotine langzamer in het lichaam terecht komt dan een sigaret, kan het de drang niet helemaal wegnemen.

Nicotinepleisters worden over een periode van acht weken gebruikt stoppen met roken. Het programma is ingedeeld in drie fasen:

  1. De eerste vier weken, draag je een nicotinepleister die een sterke dosis nicotine, ongeveer 21 milligram (mg) per dag aflevert.
  2. Weken vijf en zes wordt een mildere dosis van ongeveer 14 mg per dag afgeleverd.
  3. De laatste 2 weken wordt een nicotinepleister gebruikt die 7 mg nicotine per dag aflevert.

Bijwerkingen van een nicotinepleister

Onderzoekers hebben ontdekt dat nicotinepleisters bij rokers voldoende werkzaam was, in vergelijking met rokers die een placebo kregen tijdens de behandeling. Nicotinepleisters hebben tijdens het gebruik enkele bijwerkingen:

De huid onder de pleister kan geïrriteerd raken, vooral tijdens het gebruik van een 24 uren pleister. Maar liefst de helft van alle gebruikers zullen te kampen hebben met huidirritatie. Het dagelijks aanbrengen van de pleister op een andere plaats op het lichaam lost dit probleem meestal op. Als de huidirritatie niet afneemt is het raadzaam om een ander merk van nicotinepleister te proberen.

Gebruikers van de 24 uren pleisters hebben regelmatig te kampen met levendige dromen, slapeloosheid en andere slaapstoornissen. Als de slaap nog steeds beïnvloed wordt na drie of vier dagen tijdens de behandeling met een pleister, stap dan over naar de 16 uren pleister.

Sommige gebruikers melden een toename van de hartslag en duizeligheid, hoewel het gebruik van de nicotinepleister geen risicofactor is voor hart-en vaatziekten. Als je hiervan last hebt is het raadzaam om over te schakelen naar een pleister met een lagere dosis. Echter, als je in het verleden met hart-en vaatziekten hebt gekampt, is het raadzaam om nicotinepleisters te gebruiken onder begeleiding van een arts.

Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen tijdens het gebruik van de nicotinepleister zijn: hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en braken.

Niet roken is aangewezen tijdens het gebruik van een pleister, anders kan een te hoge dosis nicotine door het lichaam worden opgenomen. Dit kan een nicotine vergiftiging veroorzaken, waaronder veel bijwerkingen zoals hierboven vermeld kunnen optreden.

Bij correct gebruik, kan de nicotinepleister een belangrijk ondersteuning zijn om succesvol te stoppen met roken.

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *