Deel dit artikel

We hebben allemaal van die gewoontes en eigenschappen waar we graag snel vanaf willen. Roken is er daar natuurlijk een van. We weten allemaal hoe slecht het is voor ons lichaam en hoeveel geld we zouden kunnen besparen wanneer we die sigaret wat vaker zouden weerstaan. Toch is stoppen heus niet zo gemakkelijk als het lijkt. Wanneer je zelf al weleens een poging hebt ondernomen dan weet je waar we het over hebben. Niet voor niets bestaan er ontzettend veel hulpprogramma’s en medicijnen die het je een stuk gemakkelijker zouden moeten maken. Maar helaas zijn dit soort hulplijnen van zichzelf ook behoorlijk prijzig. Word je eigenlijk door de overheid of zorgverzekeraar vergoed voor dit soort hulpmiddelen?

Waarom stoppen met roken?

Wanneer je al een lange tijd verslaafd bent aan sigaretten dan weet je hoogstwaarschijnlijk precies wat voor negatieve gevolgen deze verslaving heeft voor je lichaam. Dokters en specialisten zullen je dan ook altijd aanraden om die sigaret wat vaker te weerstaan en zo je gezondheid te verbeteren. Binnen maar liefst 24 uur merk je al het verschil. Niet alleen daalt bijvoorbeeld je bloeddruk en je hartslag. Ook je longen zullen hun best gaan doen om alle schadelijke stoffen te verwijderen. Hierdoor kun je in het begin wat slijm ophoesten. Maak je geen zorgen, dit is onderdeel van het opschoningsproces. Na een maand zal je merken dat je conditie er flink op vooruit gaat. Sporten houd je langer vol en je raakt minder vermoeid van het uitvoeren van dagelijkse taken. Na een jaar vermindert je risico op hart- en vaatziekten en wanneer je nog langer stopt dan daalt ook je risico op andere ziekten zoals bijvoorbeeld longkanker. Zo zie je maar weer dat er ontiegelijk veel voordelen kleven aan stoppen met roken. Hoog tijd om actie te ondernemen dus!

Vergoedingen voor hulpprogramma’s

Er zijn verschillende programma’s beschikbaar die je kunnen helpen met stoppen. Dit soort programma’s verhogen de kans dat je succesvol stopt met roken. Zeker het proberen waard dus! Er is echter een nadeel en dat is dat zulke programma’s vaak vrij prijzig zijn. Hoe intensiever de begeleiding is, hoe hoger de kosten oplopen. Aangezien je met zulke programma’s natuurlijk aan je gezondheid werkt, is het niet vreemd dat je je afvraagt of zulke programma’s worden vergoed door je zorgverzekeraar. In 2017 worden stoppen-met-rokenprogramma’s officieel vergoed vanuit de basisverzekering. Let wel goed op dat je informeert bij jouw zorgverzekeraar welke programma’s hieronder vallen. Over het algemeen geldt deze vergoeding namelijk alleen voor programma’s waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond. Medicatie die helpt om te stoppen met roken wordt niet vergoed tenzij je daarnaast ook een programma volgt. Denk hierbij aan nicotinepleisters, zuigtabletten, kauwgom, bupropion, vareniciline en andere medicijnen die je huisarts je kan voorschrijven. Per jaar wordt er een programma door je zorgverzekeraar vergoed. Het is dus mogelijk om meerdere programma’s te volgen maar niet om voor beide een vergoeding te ontvangen. Let wel, voor stoppen-met-rokenzorg betaal je een eigen risico. Raadpleeg daarom altijd je zorgverzekeraar als je vragen hebt.

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *