Deel dit artikel

Sigarenrokers wuiven het maar al te graag weg dat het roken van sigaren slecht is voor hun gezondheid. Zij beweren dat hun gewoonte niet schadelijk is en bestendigen de gemeenschappelijke misvatting dat de leidingen en sigaren of andere manier veiliger dan sigaretten. In werkelijkheid,  hebben sigaren dezelfde en soms zelfs grotere gezondheidsrisico’s dan sigaretten.

Sigaren zien er wel anders uit dan sigaretten, die zijn gemaakt van tabak verpakt in dun papier. Sigaren zijn verpakt in tabaksbladeren, en in tegenstelling tot sigaretten, hebben ze meestal geen filters.

Sigarenrokers beweren dat hun gezondheid niet in gevaar is omdat ze slechts 2 sigaren roken per dag, en ze de rook niet inademen. Ook beweren ze vaak dat sigaren niet verslavend zijn. Toch blijkt uit onderzoek dat sigaren net zo gevaarlijk zijn als het roken van sigaretten, en mogelijk nog gevaarlijker.

Een enkele grote sigaar kan meer dan 14 gram tabak bevatten – zoveel tabak als een heel pakje sigaretten. Een sigaar bevat ook 100 tot 200 milligram nicotine, terwijl een sigaret gemiddeld slechts 8 milligram nicotine bevat. Die extra nicotine kan ervoor zorgen dat roken slechts een paar sigaren per week roken, en dit kan kan aanleiding geven tot een nicotineverslaving.

Gezondheidsrisico’s

 • Er zijn vele gezondheidsrisico’s die in verband worden gebracht met het roken van sigaren. Sigarenrokers die dagelijks roken en inhaleren hebben meer kans op gezondheidsrisico’s.
 • Mensen die sigaren roken hebben een verhoogd risico op kanker in de mond, keel, strottenhoofd, longen en slokdarm.
 • Mensen die dagelijks sigaren roken hebben een verhoogd risico op hart-en vaatziekten en chronische longziekte.
 • Een enkele grote sigaar kan zoveel tabak bevatten als een pakje sigaretten.
 • Sigaren roken heeft dezelfde gevolgen als het roken van sigaretten, dit zorgt voor vier tot 10 keer meer risico om te sterven aan orale, slokdarm of strottenhoofdkanker in vergelijking met niet-rokers.

Sigaren en nicotineverslaving

 • Het nicotinegehalte in sigaren hangt niet alleen af van de grootte van een sigaar.
 • De hoeveelheid nicotine die geabsorbeerd wordt kan afhangen van
  • Als het eerste deel of laatste deel van de sigaar wordt geroken
  • Als de sigaar een filter bevat
  • Als de persoon de sigarenrook inademend

Stoppen met het roken van sigaren

Methodes die worden toegepast om te stoppen met het roken van sigaretten kunnen nuttig zijn voor het stoppen met sigaren zijn. De medicatie om te stoppen met roken worden niet goedgekeurd bij het stoppen met roken van sigaren.

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *