Deel dit artikel

Op het internet zijn lijsten te vinden met redenen waarom men moet stoppen met roken. Deze lijsten lopen soms op tot meer dan 100 redenen. De redenen lopen uiteen van gezondheidsredenen tot redenen met betrekking tot geld, uitstraling en gevoelens. Het feit dat er meer dan 100 redenen denkbaar zijn, geeft des te meer aan dat roken een gigantisch groot probleem is. Als dat niet het geval zou zijn, zouden er ook niet zoveel redenen zijn om er mee te stoppen.

De afgelopen jaren heeft de overheid ook steeds meer de nadruk gelegd op het stoppen met roken. De pakjes sigaretten hebben nu negatieve teksten of foto’s op de voorkant staan en ook is het op veel plekken niet meer toegestaan om te roken. Doordat de overheid haar pijlen heeft gericht op de rokers, is er een tendens zichtbaar onder de rokers. Steeds meer mensen zijn gestopt met roken of proberen te stoppen. De mensen die zijn gestopt met roken, vallen vaak in een diep gat. Dat gat komt puur doordat het lichaam niet meer de nicotine en andere stoffen binnenkrijgt, terwijl het lichaam daar juist zo aan gewend was.

Als je eenmaal gestopt bent met roken, zal je daardoor een zware periode tegemoet zijn. Na die zware periode verschijnt echter de zon! Je gaat je dan veel beter voelen, je bespaart veel geld en het is ook nog eens goed voor je gehele lichaam.

Zodra je lichaam geen nicotine meer binnenkrijgt, gaat het lichaam automatisch al het herstelproces opstarten. Dit herstelproces is op te delen in de gevolgen op de korte termijn en de gevolgen op de lange termijn.

Herstelproces na het roken op korte termijn

  1. Na 8 uur: de kans op een hartaanval of trombose neemt al af.
  2. Na 24 uur: de koolmonoxide is uit je lichaam verdwenen. Tevens beginnen je longen te herstellen.
  3. Na 48 uur: de nicotine is volledig uit je lichaam verdwenen. Je reuk- en smaakzintuigen gaan weer beter functioneren.
  4. Na 72 uur: de ademhaling gaat beter en je krijgt meer energie.
  5. Na 2 tot 12 weken: de bloedsomloop in je lichaam is verbeterd, waardoor je conditie flink verbeterd is.
  6. Na 3 tot 9 maanden: je longen werken nu voor 10% beter ten opzichte van de situatie waarin je wel nog rookte.

Zoals je in bovenstaand rijtje kan zien, hersteld je lichaam gigantisch snel nadat je bent gestopt met roken. Het gaat echter allemaal om de lange termijn. De algemene richtlijn is dat je gestopt bent met roken als je één jaar lang geen sigaret aangeraakt hebt.

Herstelproces op lange termijn

Als je één jaar geen sigaret geroken hebt, ben je definitief gestopt. Je hebt dan nog maar de helft minder kans op kanker of hart- en vaatziekten.

Overigens is je lichaam pas na ongeveer 15 jaar volledig hersteld. Dat geeft des te meer aan hoe gigantisch slecht een sigaret voor je lichaam is.

Genieten van het leven na het stoppen met roken

Zodra je gestopt bent met roken, zal je het voor een periode lastig krijgen. Na die periode kan je echter veel meer gaan genieten van het leven. Je voelt je fitter, je ziet er beter uit en je bespaart een hele hoop geld. Elk mens gaat zich daar beter van voelen en daarmee kan je veel meer genieten van het leven!

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *