Deel dit artikel

Hoewel je misschien al jaren rookt of denkt alles te weten over sigaretten en tabak zal je zien dat er nog een hele hoop te ontdekken valt. Bijvoorbeeld hoeveel giftige stoffen een sigaret nu precies bevat of hoeveel geld er omgaat in de tabaksindustrie. Om je te verbazen zetten we een aantal opmerkelijke feitjes over de tabaksindustrie en roken voor je op een rijtje. Wij zijn benieuwd hoeveel jij er al kende.

De sigarettenindustrie is een van ’s werelds grootste industrieën

Hoewel je ongetwijfeld merkt dat er om je heen steeds minder mensen gaan roken is de tabaksindustrie nog steeds een van de grootste industrieën ter wereld. De sigaret is zelfs het meest verhandelde product van de hele wereld. Ieder jaar gaan er namelijk maar liefst 6 biljoen sigaretten over de toonbank. Overigens is het niet zo gek dat de industrie zo groot is er wordt jaarlijks namelijk 400 miljoen euro omzet gemaakt.

Sigaretten bevatten maar liefst 43 kankerverwekkers

We weten heus dat sigaretten slecht zijn voor je gezondheid en dat je een verhoogd risico loopt op kanker. Maar wist je dat een sigaret zo giftig was? Maar liefst 43 verschillende kankerverwekkers zitten er in sigaretten. Naast stoffen als lood, waterstofcyanide, koolmonoxide en arseen bevat een sigaret ook 43 carcinogenen, oftewel kankerverwekkers.

De trend van het moment: stoppen met roken

Als je ooit hebt geprobeerd te stoppen met roken dan weet je maar al te best hoe lastig het kan zijn. Je wilt graag van je verslaving af maar het lukt je niet om door te zetten en onderneemt maar weer de zoveelste poging om van die verslaving af te komen. Je bent echter niet de enige. In Nederland probeert maar liefst 30 procent van alle rokers jaarlijks te stoppen.

Amerika startte als eerste met het afbeelden van horrorscenario’s op pakjes

Je kent ze wel, die onwijs gruwelijke afbeeldingen op pakjes sigaretten van mensen met verschrikkelijke ziektes of ontzettend onverzorgde tanden. Je krijgt er de rillingen van en dat is natuurlijk ook precies de bedoeling. Ook in Nederland wordt ieder pakje tegenwoordig versierd met dit soort afbeeldingen, maar dit gebruik ontstond in Amerika. In 1970 werd in Amerika op het eerste pakje sigaretten een waarschuwingslabel gedrukt. In datzelfde jaar werd het in Amerika verboden om op televisie reclame te maken voor sigaretten. In Nederland werd die wet pas in 2002 doorgevoerd.

Rokers beginnen over het algemeen op jonge leeftijd

Hoewel roken echt typisch iets is waar je in het begin onwijs aan moet wennen voordat je het daadwerkelijk lekker vindt, blijkt uit onderzoek dat de meeste rokers wel al op erg jonge leeftijd beginnen. Gemiddeld zijn rokers 14 of 15 jaar wanneer zij voor het eerst beginnen met roken. Dat is ruim onder de minimale leeftijd waarop je sigaretten mag kopen. Het gaat dan ook vaak gepaard met de overgang naar volwassenheid. Sigaretten worden nu eenmaal geassocieerd met volwassenen en dus proberen pubers door te gaan roken ouder te lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Vaak gaat deze keuze gepaard met het dragen van hoge hakken, het drinken van alcohol en het nemen van drugs.

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *