Deel dit artikel

De e-sigaret (elektrische sigaret) is een hot item geworden. Ze verschenen voor het eerst in China in 2004, en werden daarna ingevoerd, het aantal producenten en gebruikers van e-sigaretten zijn massaal toegenomen.

Veel rokers zijn van gedachte dat e-sigaretten een veilig alternatief zijn voor gewone sigaretten omdat ze nicotine leveren zonder schadelijke chemicaliën en giftige stoffen. Sommige gebruikers van elektrische sigaretten beweren dat deze rokers kunnen helpen om te stoppen met roken of de hoeveelheid tabak die ze dagelijks consumeren te verminderen. Wat meer is, e-sigaretten zouden anderen niet blootstellen aan de gevaren van meeroken.

Toch alarmen steeds meer en meer gezondheidsdeskundigen over de gevaren van e-sigaretten. Er wordt opgeroepen tot meer onderzoek en controle. Er is veel discussie omtrent nicotine, de sleutel en het meest verslavende ingrediënt in de meeste e-sigaretten. Er werden problemen vastgesteld met de hoeveelheid geïnhaleerde nicotine, kwaliteitscontrole, zoals slechte etikettering en lekken die e-sigaret gebruikers kunnen blootstellen aan giftige vloeibare nicotine, en onzekerheid over de schadelijke gevolgen op lange termijn.

Tot voor kort heeft de damp die tijdens het roken van een e-sigaret vrijkomt weinig aandacht getrokken in tegenstelling tot tabaksrook. Veel gebruikers van e-sigaretten willen dat de wetgeving niet gelijk wordt gesteld aan deze van tabaksproducten.

Maar artsen uiten steeds vaker hun bezorgdheid over de damp van e-sigaretten, die even schadelijk zou zijn als deze van andere tabaksproducten. Een 42-jarige vrouw die e-sigaretten had gebruikt voor zeven maanden, kreeg last van  kortademigheid, hoesten en koorts over dezelfde periode. De diagnose was lipoïd-pneumonie, een chronische ontsteking veroorzaakt door vetstoffen (lipiden) in de longen door het gebruik van e-sigaretten. De specifieke oorzaak was een herhaalde blootstelling aan glycerine gebaseerde oliën, deze werden gevonden in de damp van e-sigaretten. Symptomen van de patiënt verbeterden nadat ze gestopt was met het gebruik van e-sigaretten.

Uit een recente studie is ook gebleken dat het gebruik van een e-sigaret gedurende vijf minuten de longfunctie deed verminderen. Het was niet duidelijk welke stof of combinatie de aanleiding hiervoor waren. Nochtans hebben andere studies aangetoond dat propyleenglycol, de bron van zichtbare damp in e-sigaretten “, kan zorgen voor irritatie van de luchtwegen en de kans op astma kan verhogen.

Ons advies: Wees voorzichtig en blijf op de hoogte van de nieuwste onderzoeken naar de elektrische sigaret.

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *