Deel dit artikel

We genieten maar al te graag van het leven. Dat doen we door uitstapjes te maken, heerlijk te gaan uiteten en door op z’n tijd ons tegoed te doen aan de geneugtes des levens. Alcohol en sigaretten horen daar zeker bij. Hoe lekker is het om op z’n tijd te genieten van een biertje of wijntje op het terras, je los te voelen op de dansvloer door een paar mixdrankjes of door zo nu en dan een sigaretje op te steken? Op z’n tijd moet dat natuurlijk gewoon kunnen, mits je op de hoogte bent van de nadelige gevolgen van het gebruik van deze middelen op je lichaam. Alleen dan kun je namelijk een goede overweging maken wat betreft het gebruik van deze middelen. Maar ook wanneer je het gevoel hebt dat je niet weet wanneer je moet stoppen of dat je echt verslaafd bent, is het zaak om aan de bel te trekken. Omdat we het belangrijk vinden dat mensen goed op de hoogte zijn van de gevolgen van hun drankinname en sigarettenverslaving zetten we alle nadelige gevolgen voor je op een rijtje.

Waarom roken zo slecht voor je is

We weten maar al te goed dat roken niet goed is voor je gezondheid. Maar wat doet het nu eigenlijk precies met je lichaam? Roken heeft een vernietigende werking op je gezondheid. Al eet je nog zo gezond en sport je nog zoveel, als je daarnaast rookt doe je al je goede werk teniet. Ten eerste omdat roken de kans op het oplopen van een heleboel ziektes een stuk groter maakt. Naast longkanker, strottenhoofdkanker, mondholtekanker en slokdarmkanker vergroot roken ook de kans op COPD, hart- en vaatziekten en een beroerte. Dat komt omdat sigaretten een hele hoop schadelijke stoffen bevat. De meest schadelijke stof hiervan is nicotine maar ook koolstofmonoxide en teer zijn onwijs slecht voor je. Dagelijks sterven er maar liefst 50 mensen aan de gevolgen van roken.

Het nadelige effect van alcohol op je lichaam

Ook voor alcohol worden we regelmatig gewaarschuwd, maar toch wordt over het algemeen het nuttigen van alcoholische dranken normaler gevonden dan het roken van sigaretten. En dat terwijl alcoholinname ook een hele hoop negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid. Dat merk je de ochtend na een avondje drinken gelijk al: je voelt de kater. Die hoofdpijn, misselijkheid, lusteloosheid en duizeligheid wordt veroorzaakt door een vochttekort in de hersenen. Drink je regelmatig en in grote hoeveelheden? Dan zal je dat op den duur merken aan je conditie die flink achteruit gaat, een slechter geheugen en kun je zelfs last hebben van black-outs. Op lange termijn kun je door overmatig alcoholgebruik last krijgen van een leverontsteking, levercirrose, maagslijmvliesontsteking, hersenschade en zelfs kanker. Wees dus verstandig en drink met mate.

Hoe kom je van je verslaving af?

We zullen er niet omheen draaien: het kan erg lastig zijn om van een verslaving af te komen. Maar doordat stoppen met roken of drinken zo’n positieve gevolgen heeft voor je gezondheid is het die moeite meer dan waard. Veel mensen vinden het lastig om alleen af te komen van hun gewoontes en standvastig te blijven. Daarom zijn er verschillende hulpprogramma’s beschikbaar waarbij je onder de supervisie staat van een specialist die je helpt zo snel mogelijk van je probleem af te komen. Sommige van zulke programma’s worden zelfs (deels) vergoed door de zorgverzekeraars. Daarnaast bestaan er ook nog een hele hoop medicijnen en hulpmiddelen die op weg kunnen helpen.

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *