Deel dit artikel

Is één enkel keer inademen van tabaksrook voldoende om je dag te verpesten? Zodra de persoon naast je een sigaret aansteekt, het eerste waar je aan herinnert wordt is die vervelende allergie die zorgt voor een loopneus, niezen en congestie, die daarop volgden. Voor sommigen is het net alsof ze een allergische reactie hebben, als ze worden blootgesteld aan tabaksrook, dit is dan weer de aanleiding om te denken dat ze een “rook allergie” hebben.

Er zijn veel mythes over rook allergieën die het moeilijker maken om je allergie te behandelen. Dit artikel helpt je om te bepalen of je te maken hebt me  een “rook allergie”, en wat je kan doen om jezelf beter te beschermen tegen de ziektes die gepaard gaan aan de blootstelling van tabaksrook.

1 Mythe: “Allergisch aan tabaksrook “

Niemand is echt allergisch aan rook. Een groot aantal mensen beweren dat ze allergisch zijn aan sigaretten- of sigarenrook, maar de waarheid is dat ze het hebben over een allergische reactie als gevolg van andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je precies een allergieaanval hebt als je met rook wordt geconfronteerd. Dit is de sleutel die je kan helpen om deze symptomen kan voorkomen.

Waarom zeg ik dat er niet zoiets bestaat als een rook allergie? Omdat technisch gezien rook geen allergeen is – maar het is een irriterende stof. Dit kleine verschil verklaart waarom de meeste mensen geen verlichting voelen wanneer ze een anti-histamine (allergenen medicatie) nemen nadat ze blootgesteld werden aan rook. De belangrijkste reden om van de vervelende problemen af te raken, die veroorzaakt worden door sigarettenrook, is het bepalen waaraan je overgevoelig bent en wat de beste manier is om het te behandelen.

Wie is kwetsbaar voor “Rook allergieën”?

 • Kinderen en Baby’s.
 • Ouderen.
 • Iedereen met allergieën zoals astma, eczeem, etc.
 • Mensen die worden blootgesteld aan hevige rook gedurende een langere tijd.

Soms zullen mensen die gevoelig zijn aan tabaksrook ook last hebben van allergie-achtige symptomen zoals sterke geuren, parfums, weersveranderingen of temperatuursveranderingen.

Symptomen van overgevoeligheid aan rook

Voor sommige mensen kan blootstelling aan tabaksrook verschillende symptomen veroorzaken:

 • Niezen
 • Hoesten
 • Tranende, branderige ogen
 • Loopneus
 • Neusafscheiding
 • Congestie
 • Kortademigheid

Deze symptomen treden kort op na blootstelling aan sigarettenrook en de uren erna. Naast deze symptomen, voor mensen die dagelijks in omgevingen komen waar er veel gerookt wordt, hebben vaker kans op terugkerende infecties zoals sinusitis en bronchitis alsook de ontwikkeling van astma.

Blootstelling aan tabaksrook

Een brandende sigaret is in staat om meer dan 4000 verschillende chemische stoffen vrij te laten in de lucht (80 van deze stoffen zijn vermoedelijk kankerverwekkende stoffen). Behalve teer, nicotine en koolmonoxide zijn er nog 5 extreem giftige stoffen aanwezig in tabak:

 • Benzeen
 • Nitrosamine
 • Formaldehyde
 • Waterstofcyanide.
 • Arsenicum

Soms is het vermijden van situaties waar mensen roken bijna onmogelijk. Vaak is er een familielid die binnen rookt, of een openbare plaats, zoals een bar of restaurant waar roken is toegestaan. Afhankelijk van de ernst van de reactie, alleen al de geur van rook op iemands kledij of in een ruimte waar iemand heeft gerookt kan irritatie veroorzaken. Dus, hoewel het vermijden van tabaksrook de beste oplossing is om “rook allergieën” te voorkomen, is het geen makkelijke oplossing.

Een opmerking voor mensen met bestaande allergieën:

Het inhaleren van zelfs kleine hoeveelheden rook gedurende een langere periode kan ertoe leiden dat je nieuwe allergieën of astma ontwikkelt. Bij jonge kinderen, de rook die bij het meeroken wordt ingeademd verhoogt de kans om allergieën te ontwikkelen als ze ouder worden. Als je samen bent met een roker, heb je meer kans op een bronchitis, longontsteking, oorontsteking, sinus infecties en andere aandoeningen van de luchtwegen.

Het beste wat je voor jezelf kunt doen is je leefruimte rookvrij houden. Als dit geen optie is, overweeg het om een luchtzuiveringsinstallatie te plaatsen als een investering in je gezondheid.

Denk eraan: zorg er altijd voor om met je arts of allergoloog te praten over je symptomen en de behandeling.

 

Deel dit artikel

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *